Zoeken
Menu
Sultan of Sprint - Glemseck 101 Sprintrace

Sultan of Sprint – Glemseck 101 Sprintrace

Foto’s: Pim Hendriksen – Kicxstart

BMW R NineT Glemseck 101

Onder het mom ‘Het kan altijd gekker’ (én beter!) sluiten BMW-specialist Van Harten en de uitlaatgoeroe ’s van Bos Exhausts een pact voor de bouw van een Made in Holland sprintkanon op basis van de BMW R nineT Pure. Speciaal voor de vermaarde Glemseck 101 sprintrace.

‘Wacht, ik zal ‘m even laten horen’ met een lichte fonkeling in z’n ogen duwt de aanjager van dit project op de startknop van de BMW R nineT. Donkerbruine pulsen persen zich uit de boxer, vullen de fabriekshal en ketsen muur naar muur naar de andere. Op de vraag of de Bos-demperset op enige wijze nog legaal is hebben we ook meteen antwoord, getuige de driftig op de tweecilinderfrequentie meeresonerende trommelvliezen. “Mooi hè, the show must go on, het ging om verbeterde prestaties en een coole sound, we gingen niet naar Glemseck om een bijrol te spelen.” Aldus Gertjan Eikendal, naast bedrijfsleider van Van Harten BMW ook een absolute specialist als het op dit soort projecten aankomt. Deze Nate Kern BMW R nineT is z’n laatste geesteskind, die hij dus samen met Bos Exhausts in Steenbergen opbouwde, speciaal voor de Glemseck 101 op het oude Solitude stratencircuit in Duitsland. Met een slordige 40.000 bezoekers een van de meest prestigieuze sprintfestijnen van Europa.

De uitnodiging

“Het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen grap, zoals dat wel vaker gaat. In eerst instantie hadden we een BMW R nineT Pure opgebouwd als showmodel. Ron (eigenaar van Bos) kwam naar me toe met het verzoek of ik een Pure kon opbouwen in de huiskleuren van Bos waarop we dan het uitlaatsysteem konden showen. Een demo waarmee we uiteindelijk al de beurzen in Europa mee af zijn gegaan. Dat was dus het basisidee. Later liep ik tijdens de presentatie van een nieuw BMW-model de projectleider van de nineT tegen het lijf en had ik voor ik het wist een uitnodiging voor de Glemseck 101 in m’n zak. Het idee was meteen al om Nate Kern op de machine te zetten, iemand die ik al wat langer ken maar vooral ook een enorm positieve kerel en snel, als ex-AMA Superbike coureur. Tikkie showman ook, Fuck Yeah! is zo ongeveer z’n lijfspreuk…vandaar ook de verwijzing op het voorspatbord. Goed, het was toen wel duidelijk dat er nog het een en ander moest gebeuren om een voor statische doeleinden ontworpen showmodel om te bouwen tot échte sprinter.”

BMW R NineT Glemseck 101

“Het was wel duidelijk dat er nog het een en ander moest gebeuren om een voor statische doeleinden ontworpen showmodel BMW R nineT Pure om te bouwen tot échte sprinter.”

Op het podium

Terwijl we een rondje lopen om de BMW R nineT vervolgt Gertjan z’n verhaal. “Bos Exhausts heeft het uitlaatsysteem opnieuw ontworpen, met kortere einddempers en andere, dikkere voorbochten, die lopen nu aan de rechterzijde onder de cilinderkop door, langs het carter, ‘one sided’, zoals dat heet. Dat scheelde alweer 3 pk ten opzichte van het vorige systeem, samen met het opnieuw flashen van de ECU en aanpassingen aan het inlaattraject zitten we nu op 125 pk, toch een dikke 15 pk meer dan standaard.”  Prioriteit in een sprintrace is natuurlijk om het voorwiel aan de grond te houden, de Nederlandse veerspecialist Hyperpro schoot Eikendal te hulp en vervaardigde speciaal voor de nineT een unieke voorvork, expres géén upside down om deze zo naadloos in het T-stuk van een BMW R nineT Racer te kunnen inpassen. Eikendal: “De Pure heeft een gewoon stuur maar wij wilden natuurlijk clip-ons, zo laten we ook zien dat je relatief eenvoudig Racer-delen kan toepassen op een Pure. Gaaf toch?” Eindresultaat is een voorkant die 5 cm lager staat en een achterkant die juist 4 cm omhoog is gebracht, mede door een langere ABD-reactiestang en dito Hyperpro schokdemper. Een Rapid Bike quickshifter verzorgt de finishing touch voor als het om tienden van seconden gaat. “Mooie is dat Nate tijdens een kort proefritje in de heuvels – hij wilde toch een beetje gevoel opbouwen met de machine – echt onder de indruk was van het stuurkarakter. Hij vond ‘m veel vlotter sturen dan standaard maar toch heel mooi in balans, dat is toch leuk om te horen.” Uiteindelijk schopt Kern het tot een derde plek in de goed bezette Boxer Sprint en wordt een kleine twee maanden aan noeste arbeid beloond met een heuse prijs. Of ‘Fuck Yeah!’, zoals Nate het zou zeggen…

Home > Van Harten Specials > Heritage Specials > Sultan of Sprint – Glemseck 101 Sprintrace